Hikayelerin Dünyasına Açılan Eşsiz Bir Kapı

13 Kasım 2025

Anasayfan 
              Yap Ziyaretçi Defteri

  17. HADİS: ÇOK KONUŞMANIN ÂFETİ (100 Hadis- 100 Hikaye)Hikaye Öykü Masal Arşivi



Google
Sitemiz hakkındaki görüşlerinizi ZİYARETÇİ DEFTERİNE yazarsanız seviniriz.


www.hikayearsivi.net olarak 2002 yılından itibaren 23 yıldır kesintisiz yayın faaliyetimizi sürdürmekteyiz. İnternet üzerinde yayın yapan birçok sitenin içeriğinde, sitemiz içeriği kullanılmaktadır. İlk defa birçok kategori altında hikaye-öykü ve masalları paylaşmaya başlayan sitemiz, bu konuda da diğer sitelere örnek olmuştur. Sitemiz içeriğini kullanabilirsiniz. www.hikayearsivi.net den alıntıladığınızı belirtirseniz memnun oluruz.
Sitemiz içerikleri e-kitap olarak hazırlanmaya başlamıştır. Aşk Hikayeleri, İbretli Hikayeler, Duygusal Hikayeler adıyla hazırlanmıştır. Toplu kitap olarak okuyabilir, indirebilirsiniz.
Hali hazırda Sevgi Hikayeleri ve Dostluk Hikayeleri hazırlanmaktadır. Bizi takip eder ve sosyal medyanızda da paylaşırsanız seviniriz. (Kerim Melleş-KuTuL KuLuB)
Ekim-2025

17. HADİS: ÇOK KONUŞMANIN ÂFETİ
[100 Hadis- 100 Hikaye]
17. HADİS: ÇOK KONUŞMANIN ÂFETİ
[100 HADİS - 100 HİKÂYE]


17. NOLU HADİS: ÇOK KONUŞMANIN ÂFETİ


100 Hadis 100 Hikaye




Abdullah b. Ömer'den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Allah'ı zikretme dışında çok konuşmayınız. Çünkü Allah'ı zikretme dışında çok konuşmak kalbi katılaştırır. Muhakkak ki insanların Allah'tan en uzak olanı, kalbi katı olanlardır." [17]


[17]: Hasendir. Tirmizî hadis hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söylemektedir: "Bu hadis hasen-garibdir. Onu yalnız İbrahim b. Abdullah b. Hatip kanalıyla biliyoruz."

Hadisin yer aldığı kaynaklar için bk. Tirmizî, Zühd 62; Beyhakî, Şuabü'l-Îmân, IV, 254;



HİKÂYE

Meşâyihden birisi şöyle demiştir:

"Marifet nûru gönül içindedir. Marifet aydınlığı da gönül gözündedir. Allah'ı zikredenin gönlü yumuşar. Marifet nûru artar. Gönül gözü aydınlanır. Konuşması dünyalık üzerine olan kimsenin gönlü kararır."


NASİHAT:

Şimdi Azizler! Gönül bir ağaç gibidir. Allah Teâlâ'nın zikri su gibidir. Sulanan ağaç yapraklanır, yemiş verir. Sulanmayan ağaç kurur, ölür. Bu ağaç kesilip yakılır.

Gönüller de Allah'ın (cc.) zikriyle sulanmazsa, kurur. Böyle bir gönlü ateşte yakmak gerekir. Bu gönül sahibi de dünyadan göçünce hemen cehenneme girmeye müstahak olur.

Hak Teâlâ Ümmet-i Muhammed'i o azabdan muhafaza eylesin. İnşaAllah.


________________________
Kaynak: Erzurumlu Darir Mustafa Efendi, "100 Hadis 100 Hikaye", Doç. Dr. Selahattin Yıldırım, Dr. Necdet Yılmaz, Darülhadis, İstanbul/2007.
Hazırlayan: Kerim Melleş, www.hikayearsivi.net


Kaynak: Hikaye-Öykü-Masal Arşivi: www.hikayearsivi.net
Bu hikayeyi beğendi iseniz, veya fikrinizi diğer ziyaretçilerle paylaşmak istiyorsanız lütfen YORUMUNUZU yapın. Sadece 1-2 saniyenizi alacaktır.


Önemli Not: Hikayeyi kullanabilirsiniz. www.hikayearsivi.net den alıntı yaptığınızı ve kaynağını belirtirseniz memnun oluruz.

7 Mart 2025 - 16:58:19 - 251 günlük
Ekleyen editör: HikayeArsivi

Okuyan:[750]Yorumlayan:[0]Kategori: [100 Hadis- 100 Hikaye]
HİKAYEYİ SOSYAL MEDYANIZDA PAYLAŞIN:



Bu hikaye yazı-yorum için henüz yorum yapılmamış veya yorum onaylanmamış.
 

Yorumlarınızı Yapın:
 



Reklam ver

 
 

.: Günün Ayeti :.

.: Günün Hadis-i Şerif-i :.

.: Günün Sözü :.

     


 
Google

Sitemizden alınan tüm hikaye-öykü-masal ve materyalleri kullanabilirsiniz. www.hikayearsivi.net den alındığını belirtirseniz memnun oluruz.
Site içeriği ve belirli konularda içerik paylaşımı ve katkı sağlamak için site yönetimiyle [kutulkulub@gmail.com] irtibata geçebilirsiniz...

 
 Hikaye Arşivi  
Kerim MELLEŞ-KuTuL KuLuB © 2002-2025  ©  Hikaye Öykü Masal Arşivi
Sayfamızı en iyi 1024*768 çözünürlükte görüntüleyebilirsiniz...

  KuTuL KuLuB-A.Kerim Melleş